ویتامین ها نوعی ترکیبات آلی هستند که برای بدن ضروری است و مصرف آن معمولا به طور خوراکی یا تزریقی است.
علم در مورد زمان و میزان مصرف ویتامین ها در هر سنی ضروری است. بدن به همه نوع ویتامین نیاز دارد، اما بسیاری هستند که از خوردن میوه ها و سبزیجات حاوی ویتامین ها خودداری می کنند و بدنشان دچار کمبود این ترکیبات آلی می شود و باید این کمبود را با مصرف ویتامین به شکل دارویی جبران کنند.
نقش ویتامین ها در بدن انسان
کمبود یا فقدان ویتامین ها در بدن انسان منجر به بروز بیماری در بدن می شود و مشکلات جبران ناپذیری به بار می آورد. ویتامین ها باعث افزایش سوخت و ساز و بهبود عملکرد اعضای بدن می شود و نتیجه آن رشد و سلامت افراد است.
ویتامین های محلول در چربی
این ویتامین ها شامل ویتامین های A, D, K, E هستند که به صورت محلول در چربی وجود دارند. این گروه از ویتامین ها در منابع غذایی وجود دارند و برای جذب بهتر در بدن باید همراه چربی همچون مغزیجات و لبنیات استفاده شوند. توصیه می شود که این ویتامین ها همزمان با یک وعده غذایی مصرف شود.
ویتامین A
منابع مصرفی این ویتامین شامل تخم مرغ، هویچ، گوشت، حبوبات، کره، پنیر، اسفناج، روغن جگر ماهی، سبزیجات، هلو، خربزه، خرما، گیلاس، موز و پرتقال هستند. ویتامین A باعث تقویت بینایی، بهبود کارایی قلب و عروق، ترمیم زخم ها و التهابات پوستی، افزایش سلامت سیستم تنفسی و عصبی، دستگاه گوارش، درمان عفونت ها و زگیل و … می شود. مصرف روزانه 0.7 میلی گرم برای بدن ضروری است.
ویتامین K
منابع غذایی همچون چای سبز، گل کلم، کاهو، پنیر، زرده تخم مرغ، سبزیجات، خردل، گوشت، پیاز، ادویه جات مثل زردچوبه، مارچوبه، فلفل قرمز، شلغم سرشار از ویتامین K هستند. ویتامین K در پیشگیری از سنگ کلیه، پیشگیری از سرطان و آرتروز و اختلالات استخوانی و دیابت، یرقان و … موثر است. توصیه شده که 100 میکروگرم در روز این ویتامین مصرف شود.
ویتامین E
ویتامین E در اسفناج، کدو، کیوی، میگو، بادام، تخمه آفتابگردان، زیتون، قزل آلا، کلم بروکلی به وفور یافت می شود. مصرف این ویتامین باعث حفاظت از صدمات چشمی، جلوگیری از بیماری های قلبی و عروقی، سرطان و آلزایمر می شود. پزشکان مصرف روزانه، 15 میلی گرم این ویتامین را توصیه کرده اند.
ویتامین D
میوه ها و سبزیجات، جگر، تخم مرغ، آفتاب، روغن کبد ماهی، خامه، غلات و … سرشار از ویتامین D هستند. کاربرد آن در پیشگیری از پوکی استخوان، راشیتیسم، آلزایمر و سلامت و بهبود کارکرد مغز است. مصرف 10 میکروگرم ویتامین D در طول روز برای بدن ضروری است.
بیشتر بخوانید:
کشف داروها با استفاده از هوش مصنوعی؛ بیش از 1000 برابر سریعتر و کم هزینه تر
کمخونی (آنمی) چه علائمی دارد؟ انواع کمخونی و راههای پیشگیری آن چیست؟
ویتامین های محلول در آب
ویتامین C و B جزء ویتامین هاای محلول در آب هستند. این گروه در منابع غذایی وجود دارند. اما توصیه شده شکل دارویی آن با معده خالی و همراه آب میل شود تا بهتر در بدن جذب شود.
ویتامین C
از منابعی که شامل این ویتامین هستند می توان گوجه، توت فرنگی، انبه، سیب زمینی، هندوانه، نارنگی، اسفناج، عناب، فلفل قرمز، پرتقال، خربزه، کاهو، خیار، انجیر، بادمجان، لیموشیرین، طالبی، انگور، موز، هویج، سیب، چغندر، زردآلو و آناناس را نام برد. ویتامین C برای جلوگیری از کلسترول خون، سرطان ها، لخته خون، تقویت سیستم ایمنی، استحکام دندان و لثه و … مفید است. مصرف روزانه 40 تا 120 گرم کفایت می کند.
ویتامین B
مواد غذایی همچون جگر، گوشت، تخم مرغ، اسفناج، سبوس گندم، خرما، لبنیات، غلات، آرد سویا، حبوبات، کدو تنبل سرشار از ویتامین B هستند. این گروه نیز باعث جلوگیری از بروز سرطان، بیماری های قلبی و عروقی، سلامت و زیبایی پوست و مو، لاغری، بهبود کارکرد اعصاب، بهبود التهابات، سلامت دستگاه گوارش و … می شود. توصیه می شود که روزانه 2 میلی گرم این ویتامین مصرف شود.
زمان مصرف مکمل ها
منیزیم یکی از مکمل های ضروری بدن است که شبها مصرف می شود و باعث رفع کم خوابی می شود. قرص آهن یا مکمل های حاوی آهن نیز بهتر است که همراه ویتامین C میل شود. از طرفی آهن نباید همراه لبنیات میل شود چون لبنیات مانع جذب آن می شود. پروبیوتیک ها هم نیم ساعت قبل از غذا میل شود تأثیرگذاری بهتری دارد.
البته توجه کنید که هیچ یک از این ویتامین ها و مکمل ها را بدون تجویز پزشک مصرف نکنید. مصرف خودسرانه این مواد آسیب جدی به بدن می رساند و می تواند خطر ابتلا به برخی بیماری ها را افزایش دهد.
انتهای مطلب