علم پزشکی در سال 2023 پیشرفت های بزرگی داشته است. این پیشرفت ها شامل ساخت واکسن ها و داروهای جدیدی هستند که می توانند برای درمان و پیشگیری بسیاری از بیماری ها مفید واقع شوند.
براساس گزارش ها، این داروها حتی برای سخت ترین اختلال های درمانی نیز کاربرد دارند، به همین دلیل سال 2023 سالی مملو از پیشرفت های بزرگ پزشکی به حساب می آید.
به گزارش ان بی سی نیوز، لیست مهم ترین دستاوردهای پزشکی در سال 2023 به شرح زیر می باشد:
ساخت واکسنی جدید برای مقابله با R S V
متخصصان پس از سال ها تلاش بالاخره موفق شدند تا اولین واکسن مقابله با آر اس وی (سین سیشیال تنفسی) را برای همه گروه های سنی تولید کنند.
گفته می شود که اداره غذا و داروی آمریکا تاکنون دو واکسن را برای افراد آسیب پذیر بالای 60 سال برای مقابله با آر اس وی تایید کرده است. این واکسن ها به افراد 60 سالی که به علت ضعف سیستم ایمنی در برابر آر اس وی آسیب پذیر هستند زده می شود.
همچنین یک واکسن آر اس وی دیگر برای زنان باردار نیز مورد تایید این نهاد قرار گرفته است. این واکسن در سه ماه آخر بارداری تزریق می شود تا نوزاد در شش ماه اول زندگی اش دچار این بیماری تنفسی نشود.
درمان کم خونی از طریق ویرایش ژن کریسپر
اداره غذا و داروی آمریکا دو روش درمانی ژن را برای درمان بیماری کم خونی مورد تایید قرار داد. این نهاد در اوایل ماه دسامبر سال 2023 اعلام کرد که دو روش ژن درمانی برای درمان کم خونی توسط این نهاد تایید شده است.
اولین روش درمان این بیماری به این صورت است که ژن هموگلوبین جنینی با کمک یک ویروس وارد بدن انسان می شود و مانع چسبیدن سلول های خونی به یکدیگر و غلظت خون می شود.
روش دیگر آن این است که سلول های بنیادی از طریق روش کریسپر ویرایش ژنی می شوند تا هموگلوبین جنینی بیشتری بسازند.
تولید قرص ضدبارداری بدون نیاز به نسخه پزشک
اداره غذا و داروی آمریکا در ژوئیه 2023 از تایید یک قرص ضد بارداری بدون نیاز به نسخه پزشک خبر داد. به گفته این نهاد این اولین قرص ضد بارداری است که می توان آن را بدون نیاز به داشتن نسخه پزشک تهیه کرد.
نام این قرص اوپیل می باشد و گفته می شود که این دارو تنها از پروژستین تشکیل شده و هیچ ترکیبی از استروژن در آن وجود ندارد.
به اعتقاد متخصصان، داروهایی که تنها از پروژستین ساخته می شوند عوارض به مراتب کمتری نسبت به داروهای ترکیبی دارند.
مشخص شدن علت تهوع در دوران بارداری
تحقیقات نشان می دهند که حدود 80 درصد از زنان در سه ماهه نخست بارداری شان دچار عارضه تهوع می شوند.
محققان آمریکایی، بریتانیایی و سریلانکایی به تازگی کشف کردند که علت عارضه تهوع در دوران بارداری می تواند مربوط به هورمون جی دی اف 15 باشد. هورمون جی دی اف 15 هورمونی است که در تولید جفت جنین نقش دارد.
آنها معتقدند که با کاهش میزان این هورمون می توان عارضه تهوع در دوران بارداری به خصوص تهوع در هنگام سبح را برطرف کرد.
ساخت اولین داروی آلزایمر
بیماری آلزایمر یا همان فراموشی، بیماری است که معمولا با بالا رفتن سن پدید می آید. در گذشته داروهای بسیاری برای درمان این بیماری تولید شد اما هیچکدام یک از آنها نتوانست در درمان این بیماری چندان موفق ظاهر شود؛ به تازگی اما اداره غذا و داروی آمریکا از تایید داروی لکمبی (leqembi) برای درمان بیماری آلزایمر خبر داد.
براساس گزارش ها، این دارو می تواند پیشرفت بیماری آلزایمر به خصوص در مراحل اولیه آن را کندتر کند.
تولید واکسن R N A برای درمان بیماری لوزالمعده
شرکت داروسازی بیونتک به تازگی با همکاری یک گروه پژوهشی موفق شد تا یک واکسن آر ان ای پیام رسان برای درمان بیماری سرطان لوزالمعده تولید کند.
آزمایش های اولیه ابن دارو نشان داد که واکسن آر ان ای می تواند مانع از سرکوب سیستم ایمنی توسط سلول های سرطانی شود.
بیماران مبتلا به این عارضه پس از آن در مدت های زمانی چند ماهه 9 دوز از این واکسن را تزریق کردند.
استفاده از هوش مصنوعی برای تشخیص سرطان پستان
با استفاده از هوش مصنوعی به تازگی ابزار جدیدی ساخته شده که می تواند سرطان پستان را تشخیص دهد. گفته می شود که این ابزار ساخته شده توسط هوش مصنوعی توانسته است تا از آزمایش های غربالگری دقت بیشتری در تشخیص این بیماری داشته باشد.
«میا» نام ابزاری است که اخیرا توسط هوش مصنوعی در امپریال کالج لندن ساخته شده است و گفته می شود که این ابزار جدید می تواند تا 13 درصد بهتر نسبت به روش های دیگر در تشخیص این بیماری عمل کند.