آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد می گوید برای بهبود شرایط فعلی در افغانستان یک راه وجود دارد و آن تشکیل یک دولت فراگیر، جامع و پاسخگو است.
آقای گوترش یک طرح 21 صفحه ای به شورای امنیت ملی سازمان ملل پیشنهاد کرد که در آن از اعضای این شورا خواسته شده است که برای تشکیل یک دولت فراگیر برای عبور از مشکلات سیاسی پیش آمده در افغانستان تمام تلاششان را بکنند.
در این طرح یک نقشه راه برای بهبود اوضاع سیاسی افغانستان وجود دارد که در آن آمده است: افغانستان برای نجات نسل های بعدی از آفات جنگ های گذشته باید یک دولت فراگیر تشکیل دهد و دوباره به جامعه جهانی ملحق شود.
گوترش در این طرح نامی از گروه طالبان یا امارت اسلامی نیاورده و به جای آن از عنوان مقام های دوفاکتو برای ذکر کردن حکومت فعلی افغانستان استفاده کرده است.
گفته می شود که این نقشه نتیجه 7 ماه تحقیق و بررسی از اوضاع افغانستان است. در طول این هفت ماه گفتگوهایی با مقامات طالبان، رهبران سیاسی دولت گذشته، مدافعان حقوق بشر، زنان، فعالان مدنی و دیگر فعالان حوزه حقوق بشر انجام گرفته است.
گوترش در متن این طرح تاکید کرده است که بسیاری از شهروندان افغانستان خواستار تشکیل حکومتی فراگیر هستند حکومتی که بتواند به تمام مردم افغانستان خدمت کند و تشکیل شده از تمام اقوام حاضر در افغانستان باشد. افغانستان کشوری است که تشکیل شده از اقوام مختلف، زبان ها و فرهنگ های مختلف است، به همین دلیل تمام جوامع افغان باید در این حکومت نقش داشته باشند این کار برای رسیدن ثبات سیاسی و اجتماعی در افغانستان بسیار مهم است.
در این متن همچنین آمده است: برای تثبیت حقوق بشر در افغانستان حتما باید یک قانون اساسی در افغانستان ایجاد شود و این قانون باید مبنایی برای ایجاد نظم در این کشور شود.
رهبر طالبان پس از به قدرت رسیدن این گروه در افغانستان در تاریخ 15 اوت اعلام کرد که از این پس تمام مسائل افغانستان براساس قرآن و شریعت انجام خواهد گرفت و قانون اساسی دولت پیشین نیز دیگر اعتباری ندارد. او با مقایسه قانون اساسی دولت پیشین با قوانین اسلام اعلام کرد که طالبان از قوانین خداوند دستور می گیرد نه قوانین ساخته شده توسط بشر.
در این طرح همچنین آمده است که مقامات طالبان خواستار به رسمیت شناخته شدن از سوی جوامع جهانی هستند اما این کار زمانی صورت می گیرد که این گروه به تمام کنوانسیون های بین المللی و قوانین متعهد شوند و حسن نیت خود را نسبت به قوانین و کنوانسیون ها نشان دهند.
گوترش در نقشه راه خود نوشته است که افغانستان زمانی عضو جامعه جهانی خواهد شد که گفتگوها در زمینه تشکیل دولت فراگیر به نتیجه برسد و این کشور به تمامی کنوانسیون های بین المللی متعهد شود و همچنین حقوق بشر و ارزش های انسانی در این کشور کاملا رعایت شود.
همچنین یک گروه از طرف سازمان ملل برای پیگیری اوضاع افغانستان و یک نفر به عنوان فرستاده ویژه سازمان ملل در افغانستان انخاب شود. در این صورت افغانستان عضوی از جامعه جهانی خواهد شد.