در ماه حمل ۱۴۰۱، ملا عبدالغنی برادر، معاون رئیس الوزرای امارت اسلامی افغانستان خبر از ادامه کار پروژه کانال قوش تپه داد. او که به ولسوالی کلدار رفته بود طی مراسمی اعلام کرد که تکمیل این پروژه در اولویت کاری امارت اسلامی است. در ابتدای کار، امارت اسلامی برای جذب سرمایه گذاران فراخوان دادند.
این طرح ۵۰ سال پیش در زمان محمدداوود خان کلید خورد و بعد از آن به علت ناامنی ها و جنگ و مشکلات اقتصادی متوقف شد.
کانال قوش تپه یک کانال خاکی است که آب رودخانه آمو را به زمین های ولایات بلخ، جوزجان و فاریاب می ریزد. گفته می شود این کانال به ۱۵۰ متر عرض و ۸ متر عمق در مسیر ۲۵۸ کیلومتری خود ، ۷۰۰ هزار هکتار زمین را آبیاری خواهد کرد.
بیشتر بخوانید:
جنگ بلخاب؛ درگیری نظامی میان ط-البان و مولوی مهدی و پیامدهای آن
بودجه این پروژه ۶.۹ میلیارد افغانی تخمین زده شده بود. اما منابع مالی این پروژه از کجا تامین می شود؟ در گذشته قرار بود از عایدات معادن سمنگان تامین شود اما تصمیم امارت برای این شده که هزینه ساخت این کانال را از درآمد معادن زغال سنگ بلخاب که به شرکت انکشاف ملی واگذاره شده، بپردازد.
این در حالی است که مردم بلخاب در جریان حمله ارتش ۸۰۰۰ نفری جنگجویان طالبان به بهانه دستگیری مولوی مهدی مجاهد، خانه ها و بازار و امکاناتشان تخریب شد، منابع مالی و اقتصادی شان را از جمله معادن بلخاب از دست دادند و در فقر و تنگدستی به سر می برند و شمار زیادی از آنها زمین هایشان را رها کرده و مهاجر شده اند.
یادآوری می کنیم که در دوم سرطان ۱۴۰۱ نیروهای طالبان پس از اختلاف با مولوی مهدی مجاهد به بهانه دستگیری این فرمانده هزاره تبار خود به بلخاب هجوم برد. در این جنگ تعداد زیادی افراد غیر نظامی کشته شد. اموال و دارایی شان غارت شد و خانه هایشان به آتش کشیده شد.
هزاران نفر آواره شدند، به طوری که هیچ شهروندی در هیچ کجای افغانستان حق نداشت به این آواره ها پناه بدهد. تعداد زیادی از زنان و کودکان افراد کهنسال مدت ها در کوه ها بدون هیچ گونه مواد غذایی، صحی، بهداشتی، پوشاک و سرپناه تحت فشار ترس و وحشت و نامنی تلف شدند. شمار زیادی سر به نیست شدند. نیروهای طالبان حتی اجازه دفن اجساد را نمی دادند. راه های مواصلاتی، مخابراتی و اینترنت بسته شده بود و سازمان ملل هم حق کمک رسانی به این مردم را نداشتند.
تمام این جنایات برای دستگیری مولوی مهدی نه بلکه برای تسلط و کنترل همیشگی بلخاب و به دست آوردن ثروت و معادن این ولسوالی بود. این گروه با این اقدام به دیگر مناطق نیز هشدار داد تا بدون مقاومت تسلیم حکومت نامشروعشان شوند.
اکنون پس از حمله ط-البان به بلخاب این گروه تمام درآمد این معادن را در دست گرفته و به ازای فقر و آوارگی مردم بلخاب با راه اندازی پروژه کانال قوش تپه سعی دارد خود را خوشنام بسازد. آیا ط-البان به باشندگان بلخاب و وضع اقتصادی شان نیز رسیدگی کرده یا فقط ترس و وحشت و تنگدستی برای آنها داشته است؟
انتهای پیام