تامس وست، نمایندۀ ویژۀ ایالات متحده در امور افغانستان میگوید که امریکا از مخالفت مسلحانۀ سازماندهیشده بر ضد ط-لبان حمایت نمیکند.
آقای وست روز سه شنبه ۱۵ فبروری (۲۶ دلو) در یک نشست مجازی که از سوی انستیتیوت صلح ایالات متحده برگزار شده بود، گفت که رویکرد واشنگتن این است که با ط-لبان تعامل کرده و پالیسی آن گروه را اصلاح کند.
او گفت: “از مخالفت مسلحانۀ سازمان یافته بر ضد ط-لبان حمایت نمیکنیم و دیگر قدرتها را ترغیب میکنیم که همچنین اقدام کنند.”
پس از حاکم شدن ط-لبان، تا کنون کدام مقاومت فعال و جدی مسلحانه در برابر ط-لبان وجود ندارد. هرچند “جبهۀ مقاومت ملی افغانستان” به رهبری احمد مسعود بر ضد ط-لبان اعلام جنگ کرده است و افزون بر آن در شش ماه گذشته، حملات شاخۀ خراسان گروه داعش در افغانستان همچنان ادامه داشته است.
تامس وست گفت که مبارزۀ ط-لبان بر ضد شاخۀ خراسان داعش “صادقانه” بوده است، اما از احتمال افزایش خشونت در افغانستان هشدار داد. او گفت: “نگرانم که با گرم شدن هوا، شاهد افزایش حملات، به شمول احتمال حملات گسترده، باشیم.”
در دو دهۀ گذشته که گروه ط-لبان بر ضد قوای افغان و خارجی میجنگیدند، در فصل سرما حملات این گروه کاهش یافته و با گرم شدن هوا دوباره شدت میگرفت.
بر اساس گزارشهای متعدد، از زمانیکه ط-لبان در اواسط اگست ۲۰۲۱ بر افغانستان مسلط شده اند، بیش از ۵۰۰ شهروند افغان در حملات شاخۀ خراسان گروه داعش کشته شده اند که بیشتر قربانیان اقلیت شیعۀ آن کشور بوده اند.
در خصوص فرمان اخیر جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده در مورد داراییهای منجمد شدۀ افغانستان در امریکا، آقای وست گفت که از این فرمان “برداشت عمیقاً اشتباهی” صورت گرفته به گفتۀ وی برخی مجاری آن را نادرست گزارش داده اند.
تامس وست گفت: “اساساً، این اقدام در مورد حفاظت از ۳.۵ میلیارد دالر برای مردم افغانستان و به سود مردم افغانستان بود. در مورد ۳.۵ میلیارد دالر باقیمانده محکمه تصمیم میگیرد. اما واضح کنم که هیچ تصمیمی از سوی محکمه در این مورد گرفته نشده است.”
نمایندۀ ویژۀ ایالات متحده در امور افغانستان در پاسخ به پرسش صدای امریکا مبنی بر اینکه آزاد سازی داراییهای افغانستان، آیا راه را برای به رسمیت شناختن ط-لبان هموار کرده است یا خیر، گفت که این اقدام گامی در راستای به رسمیت شناختن طا-بان نیست.
او گفت: “پیش از آنکه گامهای اساسی در راستای عادیسازی روابط برداریم، میخواهیم شاهد تاسیس یک تاریخچۀ ثابت عملکرد مسوولانۀ [ط-لبان] باشیم.”
نمایندۀ ویژۀ ایالات متحده در امور افغانستان همچنان گفت که واشنگتن آرزومند است تا افغانستان کشور صلح آمیزی باشد که از آنجا دهشت افگنان امریکا و متحدان آن را تهدید نکرده و نیز به حقوق همه مردم افغانستان، زنان و مردان، دختران و پسران احترام گذاشته شود.
صدای امریکا