مناطق معدن خیز بلخاب و محرومیتی که مردم از آن رنج می برند
وجود معادن بزرگ درولایت سرپل هرگز باعث نشده این ولایت از محل استخراج مواد معدنی منافعی را بدست بیاورد و سهم بلخاب در مقابل درآمدهای میلیونی معادن تقریبا ناچیز است.
بلخاب نیوز: ذغال سنگ بلخاب سال های زیادی است که به صورت غیرقانونی از ولسوالی خارج شده و ولسوالی بلخاب، بی نصیب از ایجاد هر گونه صنایع معدنی در این منطقه توسط بهره برداران، تنها گرد و خاک رفت و آمد کامیون های حمل معادن سهم مردمان دیارش شده است.
بیشتر بخوانید:
پروژه کانال قوش تپه با ثروت مردم جنگ زده بلخاب تکمیل میشود
به گزارش بلخاب نیوز، وجود ذخایر عظیم معدنی هرگز باعث نشده مناطق معدن خیز ولایت سرپل روند توسعه و پیشرفت را داشته باشند به گونه ای محرومیت حرف نخست را در مناطق معدن خیز ولایت سرپل می زند
جاده های که بر اثر تردد و تناژ بالای کامیون معدن از بین رفته اند و هوا و طبیعتی که با توجه به فعالیت معادن و صنایع تبدیلی به شدت آلوده است واستخراج سالانه میلیونها تن مواد معدنی از معادن بلخاب فقط منافعش برای مناطق خاص است. در حال حاضر حدود ده ها معدن در ولایت سرپل فعال است که سالانه بیش از میلیونها تن مواد از این تعداد معدن استخراج می شود.
اهالی یکی از روستاهای ولسوالی بلخاب می گوید: فعالیت معادن در کنار آلودگی و تخریب محیط زیست باعث تخریب جاده ها شده است به گونه ای که حمل مواد معدنی با تناژ بالا جاده ها را از بین برده است.
باشندگان بلخاب در گفتگو با خبرنگار بلخاب نیوز، با بیان اینکه فعالیت معادن هیچ عایدی برای منطقه نداشته است، می افزاید: بهره برداران معادن تنها به دنبال سودهای کلان و منافع خود هستند و توجهی به منطقه نمی کنند و منافع معادن در سایر شهرهای کشور هزینه می شود.
عوائد بلخاب از معادن در هاله ای از ابهام
وقتی به منطقه سرپل که دارای یکی از غنی ترین معادن افغانستان است، نیم نگاهی می اندازیم، به عینه خواهیم دید که چهره ولایت شباهتی با داشته های آن ندارد و این بدین معنی است که عوایدی از معادن نصیب این منطقه نشده است، موضوعی که شورای مردمی ولایت سرپل بر آن صحه گذاشته و اظهار می کند: متأسفانه عوائد معادن به ولسوالی های سرپل اختصاص نیافته است.
باشندگان محل در گفتگو با خبرنگار بلخاب نیوز، با بیان اینکه تاکنون دالری از محل عواید ناشی از فروش معادن بلخاب برای عمران و آبادانی این منطقه هزینه نشده است، خاطرنشان می کند: علی رغم اینکه باید سی درصد از عایدی فروش این معادن برای جبران خسارت وارده به منطقه هزینه شود، تاکنون دالری به بلخاب تخصیص نیافته و اثرات آلایندگی زیست محیطی و تخریب جاده ها نیز از مضرات فعالیت این معادن به شمار می رود
وی با یادآوری اینکه بیش از یک سوم روستاییان روستاهای ولسوالی بلخاب با آلایندگی معادن مواجه اند، ادامه می دهد: آمارها حاکی از آن است که حدود ده ها معدن فعال در حاشیه روستاهای این ولسوالی فعال است
اهالی روستاهای این منطقه معمولأ بیکار بوده و هیچگونه منبع درآمدی نیز ندارند و در شرایط کنونی که ذغال سنگ این منطقه را به یغما میبرند انتظار دارند از محل خروج این ذخایر حداقل سودی به آنان هم برسد. سالها است که این ذخایر جلوی چشم همگان به بیرون از منطقه انتقال داده میشود و این معادن هیچ تاثیری بر رفاه و معیشت مردم منطقه نداشته است.