یک مطالعه جدید نشان میدهد که استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی میتواند توانایی تفکر انتقادی کاربران را کاهش دهد. این تحقیق که توسط مایکروسافت و دانشگاه کارنگی ملون انجام شده است، نشان میدهد که افراد بیشتری به نتایج ارائه شده توسط دستیارهای هوش مصنوعی اعتماد میکنند و کمتر به صحت آنها شک میکنند.
آثار استفاده از هوش مصنوعی
این تحقیق از کارکنان در حوزههای مختلف مانند تجارت، آموزش، هنر، مدیریت و رایانه نظرسنجی انجام داد و نشان داد که استفاده از هوش مصنوعی در وظایف روزمره، فرصتهای تمرین قضاوت و تقویت ذهن را از کاربران میگیرد. در نتیجه، کاربران در مواجهه با استثناها و شرایط غیرمعمول، ناتوان و بدون آمادگی باقی میمانند.
وابستگی به هوش مصنوعی
مطالعات دیگر نیز نشان دادهاند که کاربران به ابزارهای هوش مصنوعی مانند چتجیپیتی به قدری وابسته میشوند که دوری از آنها علائم مشابه ترک اعتیاد ایجاد میکند. همچنین، استفاده از ویدیوهای کوتاه در پلتفرمهایی مانند تیکتاک میتواند به کاهش دامنه توجه و تضعیف رشد شبکههای عصبی مرتبط با پردازش اطلاعات و کنترل اجرایی منجر شود.
اهمیت احتیاط
این پدیده جدید نیست و به «اثر گوگل» شباهت دارد، جایی که کاربران اطلاعات را به موتور جستجو واگذار میکنند. این تحقیق بار دیگر اهمیت احتیاط در واگذاری کارهای ذهنی به ماشینهایی را که مستعد خطا هستند، گوشزد میکند، زیرا ممکن است در نهایت توانایی انجام آن کارها را به کلی از دست بدهیم.